Server چیست ؟
در یک محیط کلاینت سروری ، کامپیوتر سرور به عنوان مغز و مرکز فرماندهی یک سازمان در نظر گرفته می شود. طبیعتا زمانیکه صحبت از مغز و مرکز فرماندهی می شود کامپیوتری که قرار است این نقش را بر عهده بگیرد باید از نظر سخت افزاری و قدرت پردازشی و بعضا ظرفیت ذخیره سازی اطلاعات از سایر کامپیوترهایی که در شبکه وجود دارند بزرگتر و قدرتمند تر باشد. این کامپیوترهای قدرتمند در زمان قدیم هم استفاده می شدند و ما آنها را به عنوان Mainframe می شناختیم که تقریبا کلیه داده ها و عملیات هایی که در یک شبکه انجام می شود را در خودش انجام می داد. معمولا نرم افزارهای کاربردی که در یک سازمان استفاده می شوند به همراه داده هایی که مورد نیاز نرم افزار است در سرورها ذخیره می شوند و کارکنان با استفاده از کامپیوترهای خودشان که ما آنها را به عنوان Workstation یا ایستگاه کاری می شناسیم به سرورها متصل و در شبکه از خدمات آن استفاده می کنند..
برای مثال یک کارمند می تواند با استفاده از بستر شبکه و به کمک کامپیوتری که در اختیار دارد به فایل های موجود بر روی سرور دسترسی پیدا کند و از آنها استفاده کند ، یا اینکه همین کاربر می تواند به نرم افزار اتوماسیون اداری که بر روی یک سرور نصب شده است از طریق شبکه دسترسی پیدا کند و به نرم افزار اتوماسیون اداری متصل و از آن استفاده کند یا بهتر بگوییم از خدمات اتوماسیون اداری که توسط سرور ارائه می شود استفاده کند. در بسیاری اوقات سرورها خدمات مختلفی را بر روی خودشان ارائه می دهند که از آن جمله می توانیم به سرور فایل ، سرور نرم افزارهای تحت وب ، سرور احراز هویت ، سرور ویدیو کنفرانس ، سرور پرینتر و ... اشاره کنیم اما بصورت کلی فراموش نکنید که در مدل یا معماری کلاینت سرور ، همیشه یک کامپیوتر سرویس دهنده یا سرور است و همیشه یک کامپیوتر دیگر استفاده کننده از این سرویس یا سرویس گیرنده است که ما آن را به عنوان کلاینت می شناسیم.
در چنین محیط های سازمانی بزرگی معماری Client و Server بهترین گزینه برای دسترسی کارکنان به سرویس های نرم افزاری است ، کاربران مجبور هستند ابتدا به سیستم های خود Login کنند و سپس توسط ارتباطات شبکه به سرور متصل و از خدمات آن استفاده کنند. در معماری کلاینت سروری ، سیستم کامپیوتری که برای کامپیوتر کلاینت در نظر گرفته می شود دارای حداقل قدرت پردازشی و عملیاتی است و طبیعتا نیازی هم به قدرت زیاد ندارد زیرا همه فرآیند های پردازشی توسط سرور انجام می شود و در این میان سیستم کلاینت یا سرویس گیرنده هیچگونه بار کاری بر روی خودش ندارد و فقط به عنوان یک رابط کاربری برای اتصال به سرور مورد استفاده قرار می گیرد. در معماری کلاینت سروری ، سرور دارای حداکثر قدرت پردازشی و کلاینت دارای حداقل قدرت پردازشی است. کلاینت ها بعضا حتی سیستم های بسیار ضعیفی هستند که در نقش رابط سخت افزاری صرفا عمل می کنند ، برای مثال شما برای اتصال به سرورها و استفاده از خدما آنها کافیست فقط یک دستگاه Thin Client یا Zero Client که سیستم های کامپیوتری بسیار سبک و ارزان قیمتی هستند تهیه کنید و نیازی نیست که یک سیستم چند میلیون تومانی برای کاربر تهیه کنید. استفاده از معماری کلاینت و سرور هزینه های سازمانی شما را بسیار کاهش می دهد.
Client چیست ؟
Client یه کلاینت به کامپیوتری گفته می شود که در معماری کلاینت سروری فقط نقش سرویس گیرنده و استفاده کننده از خدمات را بر عهده دارد. این کامپیوتر یک دستگاه کامپیوتری به نسبت ضعیف است که کارمندان شما می تواند با استفاده از آن در سازمان کارهای روزمره خود را به همراه خدماتی که از سرورها نیاز دارند انجام دهند. کاربران با استفاده از سیستم کلاینت به سرور متصل می شوند و از خدماتی که سرور در انواع و اقسامی که عنوان کردیم استفاده می کنند. توجه کنید که وظیفه یک کلاینت فقط سرویس گرفتن از سرورهای شبکه است و خودش در شبکه در نقش یک سرور قاعدتا نباید کار کند ، در مواردی ممکن است در شبکه های کامپیوتری از دستگاه های PC قویتری استفاده شود که بر حسب طراحی نامناسب شبکه ضمن اینکه سرور سازمانی در چنین شبکه ای وجود دارد ، کامپیوتر کلاینت نیز بر روی خودش پرینتر ، فایل و ... را به اشتراک گذاشته است تا دیگران نیز بتوانند از ان استفاده کنند. این معماری در واقع یک شبکه Peer To Peer را نمایش می دهد که یک کامپیوتر هم سرور و هم کلاینت است و در معماری کلاینت و سرور ، هر کامپیوتر یا می تواند سرور باشد و یا می تواند در نقش کلاینت عمل کند.
منبع